Acizi grasi Omega-3 si rolul lor asupra sanatatii organismului

Cand vorbim de grasime, exista o categorie care este benefica pentru organismul nostru: acizii grasi omega-3. Doua tipuri importante – EPA si DHA – se gasesc in special in peste, iar ALA, un altul important se poate lua din consumul de plante, nuci si seminte.

Cum imbunatatesc sanatatea?

Grasimile din sange (trigliceride). Suplimentele de ulei de peste pot scadea nivelurile crescute ale trigliceridelor. Avand un nivel ridicat al acestei grasimi din sange riscul afectiunilor de inima este crescut.

Artrita reumatoida. Suplimentele de ulei de peste (EPA + DHA) pot reduce rigiditatea si durerile articulare. Suplimentele de omega-3, de asemenea, sporesc eficacitatea medicamentelor anti-inflamatorii.

Depresie. Unii cercetatori au descoperit ca culturile care mananca alimente cu un nivel ridicat de omega-3 au niveluri mai mici de depresie. Uleiul de peste, de asemenea, pare a stimula efectele antidepresive si pot ajuta la imbunatatirea simptomelor depresive de tulburare bipolara.

Dezvoltarea copilului. DHA pare a fi important pentru dezvoltarea vizuala si neurologica la sugari.

Astm. O dieta bogata in omega-3 scade inflamatia, o componenta cheie in astm.

ADHD. Unele studii arata ca uleiul de peste poate reduce simptomele ADHD la unii copii si imbunatateste abilitatile mentale, cum ar fi gandirea, memoria de invatare.

Boala Alzheimer si dementa. Unele cercetari sugereaza ca acizii grasi omega-3 pot ajuta la protejarea impotriva bolii Alzheimer si a dementei si au un efect pozitiv asupra pierderii de memorie treptata legata de imbatranire.